Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!”

Un fermier prahovean susține că n-ar mai trebui plătite subvenții exploatațiilor sub 100 de hectare. „Nu au ce căuta în calculele guvernului!
Publicat: 17/12/2019, 22:20

Într-o întâlnire a reprezentanților Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) cu presa, marți, 17 decembrie 2019, Mocanu și-a susținut afirmațiile și prin faptul că, deja, valorificarea producției agricole este dificilă chiar și pentru agricultorii cu notorietate.

„După părerea mea, o fermă sub 100 de hectare nu are ce căuta în calculele guvernului. Dintr-o sută de hectare poate trăi o familie. Cel cu 50 ha însă nu mai trăiește. Trebuie să asigurăm viabilitatea satului românesc, astfel încât lumea să trăiască decent. Nu putem sub 100 ha să dăm subvenții. De ce? Pentru că vrem să sprijinim mai mult performanța”, a declarat Mocanu. „Cred că vor veni în viitorul apropiat zile când nu vom mai avea ce face cu producția cerealieră pentru că nu mai avem zootehnie, exporturile au probleme de logistică și s-ar putea să ne trezim într-un an în care nimeni nu vine să întrebe de porumbul și de grâul pe care îl producem. Cum, de fapt, mi s-a întâmplat anul acesta la floarea soarelui. Nu am avut unde da floarea soarelui. Datorită bonității mele am reușit s-o dau. Dacă eram mai necunoscut, rămâneam cu ea pe stoc. (…) Nu vă mai spun că am vândut-o la un preț derizoriu”.

În plus, vicepreședintele APPR îi atenționează pe reprezentanții ministerului de resort că se contrazic în declarații în ceea ce privește derogările solicitate Comisiei Europene (CE) în ceea ce privește neonicotinoidele, pesticide utilizate la tratamentul semințelor de porumb și de floarea soarelui.

Mocanu spune că tratamentul la sămânță este mult mai puțin dăunător decât aplicările terestre, cu efect vizibil mai nocive asupra polenizatorilor naturali, în special asupra albinelor.

„În ceea ce privește aprobarea neonicotinoidelor (n.r. – derogare), părerea mea este că una vorbesc (n.r. – decidenții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), iar când ajungi la minister spun «scoateți-le!». Și nu știu de ce! Eu am mulți prieteni apicultori care vin în fiecare an la mine – și, să mă ierte Dumnezeu, stropesc culturile tare și regulat – și niciunul nu s-a plâns că a avut vreo problemă. Vin în același an, îi ajut să meargă pe câmp și toată lumea este mulțumită. (…) Îi rog (n.r. – pe cei din MADR) să se gândească – probabil că vor ajunge vorbele mele la dânșii – că eu trebuie să-mi protejez cultura de porumb și dacă n-o s-o pot trata, cu tratamentul la sămânță, o să încerc să fac ceva terestru. (…) Și nu cred, la un erbicid de contact, dacă mai are loc vreo albină pe acele culturi”, a mai precizat fermierul prahovean.

Având o specializare de mecanic agricol, Adrian Mocanu a debutat în agricultură în anul 1986. Afacerile din sector le-a început cu bani proveniți dintr-un credit de nevoi personale și din banii economisiți după activitatea desfășurată în Germania.

În ultimii ani, Adrian Mocanu a beneficiat de finanțare europeană de pe urma a celor trei proiecte aprobate și și-a finanțat afacerile agricole printr-o bancă specializată din Hexagon. Aceasta i-a pus la dispoziție creditare mult mai avantajoase în comparație cu sistemul bancar de la noi.

El lucrează în prezent 1.250 ha, din acest total aproximativ un sfert fiind în proprietate, iar cifra sa de afaceri depășește un milion de euro, anual.

Valoarea mijloacelor fixe și mobile deținute de Adrian Mocanu depășește două milioane euro.

Dumitru, MADR: „O nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare”

Conform unei informării a ministerului de resort din 6 decembrie 2019, decizia privind acordarea derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi întemeiată pe studii științifice și argumente tehnice.

Potrivit precizărilor lui Emil Dumitru, secretar de stat MADR, fundamentarea solicitării derogării pentru folosirea neonicotinoidelor va fi discutată cu reprezentanții celor două sectoare, care sunt în strânsă legătură unul cu celălalt (agricultori și apicultori).

Secretarul de stat a precizat că o nouă derogare pentru România va trebui să fie urmată de o campanie de informare corespunzătoare, astfel încât apicultorii să cunoască exact care sunt zonele în care au fost înființate culturi cu semințe tratate cu neonicotinoide. În acest sens, este nevoie de responsabilități clare trasate pentru toți cei implicați în acest proces – autorități, fermieri – producători agricoli, crescătorii de albine.

Începând cu data de data de 2 decembrie și până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat pentru efectuarea plăților regulare aferente anului de cerere 2019, un număr de 719.895 fermieri (ceea ce reprezintă 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară) cu suma totală de 597,2 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×